Ferdinand Engelbeen Ferdinand Engelbeen

lijnEen korte levensloop

Geboren te Merksem, nu een deel van de Antwerpse agglomeratie, op 15-9-1943. Na MTS chemie werd in 1965 het diploma van Technisch Ingenieur in de IndustriŽle Scheikunde (= HTS Chemische Techniek in Nederland) behaald aan het Technikum te Antwerpen (nu opgegaan in de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen). Die studie heet tegenwoordig IndustriŽel Ingenieur en de "oude garde" werd hier mee ingeschaald.

Was daarna drie jaar machinist op de lange omvaart, uit principe tegen (toen verplichte) legerdienst en om een stukje van de wereld te zien. Ik heb daardoor de studentenopstand voor Leuven Vlaams in 1968 gemist (maar mijn jongste broer zat toen in de top van het KVHV en zat er midden in...).

Na een intermezzo van twee jaar in een cola bottelarij werden we in 1970 Procestechnoloog in de Akzo Nobel Kunstharsfabriek te Bergen-op-Zoom, Nederland (50.000 ton per jaar aan grondstoffen voor verf en drukinkten in batches van 10 tot 17 ton).
In 1980 veranderden de interesses, later het werk, in de richting van de toen in opkomst zijnde procesautomatisering, eerst op laboratoriumschaal. De eerste batch fabriekslijn werd in 1984 geautomatiseerd. In 1988 in dienst getreden van de Akzo Nobel Chemicals bedrijven in Rotterdam, Nederland, waar 325.000 ton chloor, 500.000 ton VCM (grondstof voor PVC) en 20.000 ton gechloreerde herbiciden per jaar geproduceerd werden. Tot 30 september 2004 werkzaam als senior project engineer in de procesautomatisering, op het niveau van een Ir. (Civiel/Burgerlijk Ingenieur) job. Sinds 1 oktober 2004 in de VUT (vervroegde uitdiensttreding, betaald door het bedrijf) en nu officiŽel op pensioen, genietend van (te) vele hobby's, vooral reizen.

GeÔnteresseerd in alles wat technisch-wetenschappelijk is, van biochemie tot elektronica en alles wat de natuur betreft. De laatste jaren vooral geÔnteresseerd in de problematiek rond de klimaatverandering. Oud-voorzitter van de Chlorofielen (organisatie van werknemers in de chloor- en PVC-industrie, ontbonden in 2007, protesterend tegen de onwaarheden van Greenpeace e.a. tegen chloor/PVC). Vele jaren lid geweest van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT). Ook actief geweest in de politiek: verschillende acties in het verleden tegen wilde verkavelingsplannen. Enkele jaren voorzitter geweest van de afdeling Stabroek in de vroegere Volksunie: voor de splitsing van het unitaire BelgiŽ in een federatie. Na het uiteenvallen van de Volksunie nu politiek dakloos... Actief geweest in sociale organisaties (KWB) en het GROS (Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking). 

Bijna 50 jaar gehuwd (21-3-1970) met Rita De Meyer, geboren 30-6-1946, directrice op rust van een lagere school, Kloosterstraat te Ekeren. Twee dochters: Greet, geboren 5-1-1971, nu lerares Engels, aardrijkskunde en Latijn in Ekeren en Ann, geboren 20-10-1973, afgestudeerd als geologe, gespecialiseerd in marine seismiek. Zij heeft een doctoraatswerk in teamverband gemaakt, in opdracht van de VN, om persoonsmijnen op te sporen (en te vernietigen) die in landen als Angola, Cambodja en BosniŽ werden gebruikt. Daarna heeft zij een opleiding als helikopterpilote gevolgd in Mississippi. Na het werk als vlieginstructeur in Mississippi en Zuid-Alaska (in de buurt van Anchorage), werd ze meerdere jaren co-piloot in het noorden van Alaska (goederen- en passagiersvervoer voor olie-ontginning) en even in Qatar. Daarna was ze enkele jaren werkzaam als Chief Pilot in Angola. Dan is ze teruggekeerd naar Europa en heeft met de nodige kafkaiaanse struggelingen met de Belgische administratie haar Europees brevet gehaald. Zij is nu opnieuw in dienst van een helikoptermaatschappij in Den Helder (Nederland).

lijn

Op het net: 8 maart 2005.
Laatste aanpassing: 31 januari 2019.

Home page startblad van de familie

Postbox ferdinand.engelbeen@pandora.be